Roddbåt i Central Park

Singel med barn i New York

Att vara två vuxna och ta sig fram funkar alltid oavsett i vilken stad man befinner sig. Man kan hjälpas åt att bära vagnen, hålla barn i handen, trassla sig igenom omöjliga tunnelbanespärrar etc. Men är du själv funkar liksom inte allt det där. Vi spenderade en månad i New York, jag och barnen på semester medan min sambo och hans kollega skulle jobba vissa delar av vistelsen.

Vi delade allihopa på en liten trea, vilken skulle fungera som kontor dagtid. Alla vi som har barn vet att det inte hade fungerat för mig och mina två små (7 månader och 3 år) att hänga i lägenheten hela dagarna om det samtidigt skulle gå att jobba där. För det första var väggarna inga riktiga väggar som de hemma, utan det fanns ett hål från taket och en meter ner innan själva väggarna började. Alltså hördes allt som sades mellan rummen. Och att säga till en sju månaders och en tre åring att nu ska pappa jobba så nu kan vi inte störa honom på åtta timmar. Ja, det funkar inte hemma hos oss i alla fall.

Mellan ungefär 09-17 befann sig jag och barnen på äventyr. Själva. Och gissa om jag är glad att vi inte hade någonstans att ta vägen. För aldrig hade vi annars utforskat staden som vi gjorde. Vi promenerade, vi tog tunnelbana, vi åkte bussar, gick i parker, på museer, letade lekparker. Och vi lärde känna folk. Oj vad folk vi träffade. Det viktiga var att alltid ha något ätbart med till barnen, det kan rädda vilken situation somhelst. I New York kan du köpa vilka snacks du vill, allt från bara socker till ekologiskt odlade naturliga vad-du-nu-vill. Sedan gäller det också att ha en smidig vagn. Inte bara att köra utan även att fälla ihop. Annars funkar det liksom inte. För man kan inte räkna med att få hjälp överallt. Man måste kunna lösa situationerna själv vid behov. Egentligen behöver man fyra armar ibland men det måste gå med två.

Jag gillar listor och här är min själv-i-New-York-lista

1. Ha alltid snacks, en bra vagn och bärsele med dig.
Snacksen räddar dig från griniga barn. En smidig barnvagn räddar dig från en grinig mamma. Tunnelbanan i New York är något som inte går att undvika om du vill kunna utforska staden. Och jag tycker inte den ska undvikas, den är super med sina snabbtåg, lättöverskådlig och de olika linjerna korsar varann både här och där. Däremot så är den absolut inte anpassad till barnfamiljer, barnvagnar, handikappade eller andra personer som har svårigheter att ta sig fram. Det är ofta långa branta trappor utan vare sig hiss eller rulltrappor. Och finns det rulltrappor är de ibland så smala att det är omöjligt att pressa in en vagn. Mitt enda tips här är en baby jogger city mini. Du fäller ihop den med en hand, du bär den med en hand, och kan samtidigt hålla koll på två till tre barn. Barnet som sitter i vagnen sätter du i bärsele när du måste fälla ihop vagnen, då har du 1-1 ½ hand fri. Perfekt helt enkelt!

2. Gå på museum med barnen, det är som lekland
Regnar det eller är dåligt väder så passa på att gå på museum, jag har bara positiva minnen från museum i New York. Barnmuseum vi var på kändes alla lite som Tekniska museet i Stockholm. Mycket att pilla på och testa. Många dagis i New York stänger då det är dåligt väder så räkna med många andra barn att leka med. Och barnflickor att hänga med för de vuxna ;0) Mina favoriter här är MAMA när det gäller barnen. Flera våningar av prova-på-saker. Bra placerat på Manhattan med närhet till Central Park och shopping, vad sägs om att kombinera lite? Ett minus är att barnvagnen inte får tas med in, den ska fällas ihop och lämnas in. Återigen lättfälld barnvagn och bärsele räddar alla situationer ;) En annan favorit är Natuarl Art of History. Du behöver flera dagar för att hinna igenom hela museumet. Stora häftiga djur för både barn och vuxna att kika på, stora ytor att springa runt och röra sig på. Perfekt med vagn.

3. Ta med picknick. Det blev lite vår grej, att ha med oss picknick varje dag eller köpa någon macka att äta i någon av alla parkerna som finns. Då slapp vi stå i kö för lunch med resten av New York, jag slapp stressen med att roa en treåring och försöka mata en 7 månaders vid maten. När treåringen var klar kunde han springa runt och sju månaders kunde jag bara låta krypa runt när han ätit och så kunde jag äta i lugn och ro, titta på människorna och vara barfota i gräset. Då kunde jag även fixa barnanpassad mat och lite mer vuxen till mig själv. Alla nöjda och glada helt enkelt.

4. Lekparker finns överallt i New York. Googla innan eller leta dig fram. Jag var lite dålig på att googla men frågade alltid folk med barn i närområdet. De hade alltid stenkoll på var närmsta, bästa lekpark fanns. Vi hittade många mysiga lekparker i Williamsburg där vi bodde och i Central Park finns det flera.

5. Underskatta inte Central Park. Där finns allt för barn. Jag menar verkligen allt. Vi gick på zoo (stackars djur däremot), lekte i lekparker, promenerade, lyssnade på uppträdanden, kollade på teater, rodde båt, åt glass, badade, åkte karusell, pratade med gatumusikanter, provade spela fiol etc. Jag vet inte hur många dagar vi spenderade här men det var många. Och vill du lära känna folk är det här du ska hänga. Vi kunde inte gå till en lekpark utan att någon började prata med oss. Ofta var det svenskar som hörde att vi pratade svenska. Eller så var det barnflickor som var där med sina svenska barn. Eller så var det en amerikansk mamma. Men aldrig någon pappa nu när jag tänker efter. De vet jag inte var man hittar dem. Hmm =0)

6. Ibland får man skämma bort sina barn lite. Typ när man är i New York på semester. Då kan man gå till en leksaksaffär som heter FAQ Schwartz. De har jättefina leksaker, och där går det att döda en timme eller två med de små. Toys r us finns mitt i smeten, inte lika charmig men med ett stort parisehjul som barnen bara vill åka om och om igen. Jag tycker det är perfekt att varva lite vuxenshopping med lek för barnen. Och har man som sagt ingen stress gör det ingenting om allt tar lite tid.

7. Lämna Manhattan. Manhattan i all ära, men det finns annat att se och göra i New York. Spendera en dag med barnen i Brooklyn. Gå på Brooklyns childrens museum, strosa i Williamsburg, lek i lekparkerna, gå ner och kasta sten i vattnet, promenera på bron, äta glass och må bra.

Lek i sandlåda
Vid en sjö i Central Park
Land: