Väntar på Arlanda

10 tips för flygresan med barn

Att flyga med barn kan bli riktigt jobbigt om de små inte är nöjda. Som tur är går det oftast mycket bättre än man man trott innan. Och man kan öka chansen att det går bra om man bara planerar lite innan resan. Här har ni min topp 10 lista för hur man klarar flygresan med barn.

1. Ring flygbolaget efter bokning – Flyger du med barn under två som ska sitta i knät? Ring flygbolaget direkt efter bokning och säg att ni vill ha plats vid baby cot-platsen. Där finns det större benutrymme och möjlighet att hänga upp en liten säng där barnet kan sova om det väger under 8-10 kilo (vikt varierar beroende på flygbolag). Även om barnet väger mer är det perfekt att ha det extra benutrymmet så barnen kan leka lite på golvet.

2. Ta med mjuklift eller bärsele. Flygplan är trånga och det är ont om plats. Ibland lyckas man inte haffa platsen med extra benutrymme och får snällt sitta och trängas med barn i knät. Vi har haft med oss mjuklift så länge det gått. Vi har sedan när barnet somnat lagt mjukliften där man har benen. Skönt med lite avlastning på långa flygningar. Är barnet i bäresele-ålder är det perfekt att gå runt med barnet i selen i planet och på flygplatsen. Det ger även händerna fria om man har fler barn.

3. Ha alltid med snacks/mat – Flygplatser är som bekant ofta dyra när det kommer till det mesta. Barn kan vara kräsna och ett hungrigt barn brukar betyda ett gnälligt barn. Se därför till att alltid ha snacks med som barnen tycker om. Det kan rädda de värsta situationerna. Det är bra att ha sådant som inte smälter eller kladdar. Man ska också tänka på att undvika för mycket socker, speedade barn är kanske inte heller vad man vill ha på ett flygplan. En gång glömde vi vår barnmat när vi skulle flyga till New York med äldsta sonen som då var åtta månader. Då upptäckte vi att de knappt säljer någon barnmat på Arlanda, men vi hade tur och hittade en burk på Pressbyrån. Vår erfarenhet är att det är bättre att ladda upp hemifrån och inte förlita sig på att flygplatser har vad man behöver.

4. Underhållning – vid längre flygresor finns det oftast en skärm vid varje stol med både filmer och spel. Men så är det ju inte alltid. Därför är det bra att ha med sig pysselsaker. Pennor, papper, pysselbok eller små resespel passar perfekt på resan. Smartphone eller surfplatta fungerar också så klart utmärkt. Viktigt bara att man kommer ihåg att fylla telefonen/plattan i förväg med spel och filmer. Sen kan man sätta på flightmode och luta sig tillbaka och vila sig bredvid ett nöjt barn.

5. De flesta barn gillar överraskningar. Slå in saker i paketpapper. Allt från pennor till russin till våtservetter och ge det sedan på flyget.

6. Packa smart. Det är lätt hänt att ett glas vatten åker ut i det trånga planet. Har man en liten som nyligen slutat med blöja kan också olyckan vara framme, speciellt med tanke på det begränsade antalet toaletter. Att sitta i ett par kissiga byxor i tio timmar är ingen höjdare. Därför packar jag alltid hellre för mycket än för lite extrakläder i handbagaget. Jag har flugit själv med killarna flera gånger och då gäller det att packa smart. Allt måste få plats i en ryggsäck så att händerna är fria. Det är också bra att tänka på hur sakerna läggs i väskan. Det viktigaste ska vara längst upp och det mindre viktiga långt ner. Ju mindre saker att hålla reda på desto mindre saker att slarva bort.

7. Anpassa flygtiden – om det är möjligt se till att ta ett plan som går på kvällen/natten. Finns inget bättre än när alla kan sova sig igenom flygningen och vakna pigga och glada vid landning. Det är däremot inte så ofta det går att styra, och går det inte får man göra det bästa av situationen. Alltså ta hänsyn till övriga punkter :)

8. Medpassagerare, dina tillfälliga bästa vänner? – Chansen är stor att någon i närheten älskar barn. De vill vinka, leka och pilla. Perfekt! Låt dem leka hur mycket de vill. Barnvakt på planet är tacksamt på långflygningar.

9. Ett flygplan är spännande. Man kan fälla stolen bakåt, det finns en knappar på armstöden, bordet går att fälla upp och ner, det finns en liten ficka för skräp vid armstöden. Ibland kan det vara lätt att glömma hur lite barn behöver för att underhålla sig själva. För att hjälpa fantasin på traven kan man alltid berätta en spännande historia om den häftiga stolen som gör att man blir osynlig varje gång man trycker på knappen, att man förvandlas till rymdvarelser när man kommer upp i luften som ska samla utomjordingar och stoppa i fickan på armstödet. Yngre barn har ju väldigt bra inlevelseförmåga!

10. Utflykt i gångarna. Att röra på sig är bra för både vuxna och barn när man flyger. Har man tur så finns det andra barn ombord. De kanske vill spela något tillsammans eller ta en rymdpromenad ihop. Nya kompisar är alltid kul, speciellt om man sitter fast på samma plan i tio timmar.

Läsa i resebroschyr i Kina
Sova på flygplan
Taggar: