Bosporen

Barnweekend till Istanbul

Vi åkte far och son (sju år) till Istanbul tidigt i maj, vilket kändes som en perfekt tid att åka. Inte för varmt för att vara i en storstad, men ändå stor skillnad mot den sena våren som varade i Sverige. Flygresan tog tre timmar och 20 minuter och vi flög med Turkish airlines.

Jag tyckte att vi hann med mycket på de tre dagarna vi var där. Vi var nere i Basilikacisternen, som var en hit både hos barn och vuxen. Ett tips om man vill besöka den är att komma tidigt då det var väldigt lång kö dagen innan vi gick ner, vilket gjorde att vi sköt på besöket en dag. Moskéer och marknader klarades också av, men det bästa var att kunna spendera kvalitéetstid tillsammans, ta det lugnt och äta gott.

Vi bodde på Hotell Vicenza som har både inomhus och utomhuspool (vilken fortfarande var stängd när vi var där). Hotellets läge var bra, nära till spårvagnen, men också lagom promenadavstånd till de flesta av stadens sevärdheter. Området runt hotellet var lugnt och det fanns flera restauranger. Bara några minuter bort ligger Valens akvedukt, byggt på 300-talet, där det också fanns en stor lekpark som uppskattades.

Att resa på cityweekend bara pappa och son var annorlunda mot andra resor vi gjort. Vi hade superkul i stan. På kvällarna tog vi det lugnt, gick ut och åt, spelade vi kort och badade i hotellpoolen.

Istanbul får ett stort plus för den barnvänliga maten. Det karaktäristiska, turkiska, uppblåsta brödet gillades skarpt. Det är också en väldigt billig stad med svenska mått mätt. Det enda bakslaget på resan var hotellets stängda utomhuspool.

Barn vid Basilikacisternen
Moské
Turkisk pizza
Land: