Leker på stranden

Charter till Fuerteventura

När hösten kommer och mörkret kryper sig på vill man lämna Sverige och få lite sol. Oftast gillar vi att flyga reguljärt men när det gäller att lapa sol i en vecka och lata sig vid havet är det enklast att ta en billig charter. Det gäller att hålla ögonen öppna efter erbjudanden och spendera några timmar med att skumma igenom charterarrangörernas sidor. Det brukar ofta vara värt den extra tiden!

Jag, min mamma och barnen (då tre och ett halvt och ett år gamla) behövde en break från Sverige. Vi satt i vår sommarstugan och kollade runt efter billiga resor och plötsligt hade vi hittat en. Det blev Fuerteventura med Apollo i början av oktober för vår del. Jag minns att vi betalade runt 8 000 kr för oss alla (2 vuxna och 2 barn). För det priset bodde vi på ett trestjärnigt hotell med pool mitt i centrum i Corralejo. Jag förvånades över servicen på charterresan. När jag var liten och åkte charter minns jag att det var stora välkomsträffar, folk som slussade en så fort man steg av planet och fram till hotellobbyn. Det fanns reseledare på hotellet titt som tätt. Så var det inte alls nu. Kanske berodde det på att vi åkte under lågsäsong, kanske berodde det på att det inte funkar så längre. Kanske berodde det på att vi reste med Apollo. Jag vet inte.

När vi landade på flygplatsen på Fuerteventura och hämtat ut bagaget, hade passerat tull och hela kalaset stod vi på en mer eller mindre tom flygplats. Vi delade upp oss för att leta reda på var bussen gick. När vi väl hittade Apollo efter tio minuter var de stressade och slängde in oss kvickt. Bussresan tog nästan en timme, vilket kan kännas långt när man har trötta och griniga barn efter sex timmars flygresa. Men med lite frukt och trevliga medresenärer löste det sig ändå bra. Det fanns ingen guide med bussen som informerade om Fuerteventuera eller liknande. Även något jag fått för mig är obligatoriskt på charterresor. Busschaffören pratade inte engelska och vilket gjorde det svårt för folk att hoppa av vid rätt hotell. Som tur var hade vi fin natur runt om oss att titta på och när man omges av värmen efter ett kyligt Sverige har man överseende med det mesta.

Väl framme vid vårt hotell visade det sig att rummet var dubbelbokat. Vi blev då uppgraderade till ett annat hotell. Dit vi själva fick stå för transfern, men skulle få ersättning senare om vi sparade kvitton och lämnade in. Vi orkade inte utan betalade bara. Hotellet vi hamnade på, Apartamentos Las Palmeras, var jättefint. Vi fick en tvårumslägenhet och blev erbjudna både spjälsäng och barnstol till hotellrummet. Det fanns en separat barnpool samt bubbelpool och en stor vanlig pool på hotellområdet. Vi hade också engelsktalande barnklubb och en fin lekplats. Vi var mycket nöjda med hotellet och lägenheten. Det fanns även restaurang på hotellet och möjlighet att betala för att få all inclusive.

Målet med resan var att slappa och sola och det lyckades vi verkligen med. Vi hade runt 25 grader varmt och soligt varje dag. Inte en endaste regndroppe. På kvällarna gick vi ut och åt på olika restauranger, men maten bjöd inte på några större överraskningar, utan menyerna kändes standard och lite trista. Jag gissar att det möjligtvis är fler restauranger öppna när det är säsong och att utbudet förhoppningsvis är större då. Corralejo har en egen hamn och är en gammal fiskeby vilket märktes i menyerna på restaurangerna då det fanns ett stort utbud av fisk och skaldjur.

Stränderna på Fuerteventura var jättefina och när vi var där var det helt folktomt på morgonen. Man kunde också enkelt ta bussen till sanddynerna som ligger 2,5 kilometer utanför Corralejo. Vi hade barnvagn och promenerade inte dit då den snabbaste vägen var en genväg över stenar. Sanddynerna består av en milslång strand av sand som blåst dit från Sahara. Kontrasten till det turkosa vattnet är precis vad man önskar sig på en solsemester. Att man även slipper trängas på stranden gär ett extra plus. Vår ettåring tyckte däremot att det var alldeles för öppet och blåsigt och grät mest när vi var där. Han föredrog stränderna inne i Corralejo som var mer skyddade. De var även relativt långgrunda vilket passar perfekt för småbarn.

Vi åkte hit för att slappa men vill man ska man absolut surfa/windsurfa här. Det är ett litet paradis för de som håller på med vattensporter och vindarna ska vara mycket bra. Det är ingenting vi provade, men googlar du runt om Fuerteventuera och surfing så hittar du många bra tips.

Vill man ha sol, bad och värme är Fuerteventura perfekt. Även om jag inte är något större fan av charter så skulle jag absolut kunna återvända. Det var inte alls särskilt mycket folk på restaurangerna, inga problem att få plats på stränderna. Minuset var kanske att exempelvis det stora vattenlandet var stängt pga av lågsäsongen. Men det gjorde inte oss något då barnen var små och var mer än nöjda med att strosa runt i hamnen och titta på båtarna eller åka en karusell efter middagen.

Stranden i Corralejo
Sanddyner i Corralejo
Kollage Fuerteventura
Land: