Solnedgång i Makarska

Kroatien med buss och båt

Vi reste två veckor till Kroatien med familjen när barnen var 5 år, 3 år och 4 månader. Det var i slutet av maj, precis innan högsäsongen skulle ta över och stränderna runt Medelhavet överbefolkas. Innan vi åkte visste vi inte speciellt mycket om landet, men Kroatien visade sig från sin bästa sida. Kusten är otroligt vacker med höga berg som stupar ner i det varma Medelhavet. Med svenska mått mätt är det också fortfarande billigt.

Dubrovnik

Vi landade i Dubrovink som ligger precis vid havet i Sydöstra Kroatien. Det är en fantastisk vacker stad med en medeltida stadskärna omringad av en ringmur som man kan gå runt. Vi valde att bo på ett hotell som heter Villa Antea i området Lapad. Hotellet var fräscht och personalen hjälpsam. Speciellt populär hos barnen var poolen på taket. Det finns också flera stränder runt Lapad, som är en halvö, och många restauranger. Speciellt bra var en restaurang som ligger efter en fin promenad från huvudgatan längst berget (minns inte namnet, men flera som rekommenderade).

Lapad var billigt och mycket lugnare än turistkvarteren runt Gamla stan. Förutom att ta den obligatoriska promenaden runt ringmuren finns det massor av båtturer att åka på till öarna utanför kusten. Vi valde att ta en tur till Locrum, den närmsta och minsta ön, men barnen var nöjda med att få åka båt. En lagom utflykt för en förmiddag.

Makarska

Från Dubrovnik tog vi bussen norrut till Makarska på den Kroatiska rivieran. Vi hyrde en trerumslägenhet som var billigare än ett dubbelrum på hotell och stannade i tre nätter. Till en början blev vi besvikna då inte poolen var i gång, men vi kom att trivas bra. Fördelen med att hyra lägenhet och bo inneboende istället för att bo på hotell är till exempel att man kan få tillgång till en massa utomhusleksaker om man bor där det är andra barn. Ett tips är att kontakta den man ska bo hos i förväg även om man kan sköta det hela via förmedlingssajter. Det ingick också att bli hämtade och lämnade vid busstationen vilket var väldigt skönt så att vi slapp släpa vår packning bland backarna.

Split

Sista stoppet på resan blev Split. Under bussresan längst de krokiga vägarna stannade vi bland annat och sträckte på benen i Bosnien. Vi tyckte verkligen om Split där vi hyrde en tvårumslägenhet i Gamla stan. Split är en lagom stor stad med massor av restauranger, affärer och lekplatser samtidigt som man slipper avgaser och smuts från en storstad. Staden har också en väldigt barnvänlig sandstrand som ligger i närheten av bussterminalen och hamnen ungefär en kvarts promenad från Gamla stan.

I Split hyrde vi en tvårumslägenhet i Gamla stan hos Malena apartments. Värden Malena var otroligt trevlig och hjälpsam med allt.

Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad resa. Bra väder, lagom mycket turister och den kroatiska pizzan var grymt god.

Gamla stan i Dubrovnik
Taggar: 
Land: